Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Rekonstrukce Chaty Na Rozcestí

Klient: soukromý
Program: horská chata
Status: rekonstrukce
Stupeň: projekt
Užitná plocha: 514m2
Data: Návrh 2011

Projekt řeší rekonstrukci horské chaty z konce 70. let. Ta se nachází Na Rozcestí /1.345 m n. m./ v Krkonoších, na hřebenech mezi Špindlerovým Mlýnem a Pecí pod Sněžkou. Z místa jsou viditelné hřebeny středních Krkonoš včetně nejvyšší hory Sněžky.

O našem domě přemýšlíme jako o soudobé stavbě, která zároveň dává prostor vyniknout původním konstrukcím. Cítíme jej více jako nový objekt vložený na toto místo, než jako budovu, která tu postupem času vyrůstala. Vnímáme jej jako kompaktní aerodynamický tvar, který je umístěn do prostředí s mimořádnými přírodními i klimatickými podmínkami. Bereme jej více než jako klasickou stavbu, jako konstrukci ze světa vznášedel, letadel či ponorek, ale přitom jako stavbu vycházející z okolní přírody, klimatu i reliéfu.

Původní hmotu budovy doplňujeme do symetrického tvaru, obdélníkového půdorysu. Stávající trojúhelníkový průřez domu navyšujeme o vyhlídku – podlouhlou rozhlednu, která běží po celé délce hřebenu. Nově modelované štíty budovy vytváří novou aerodynamickou tvář budovy. Aerodynamický tvar domu usnadňuje obtékání větru a tím eliminuje tvorbu závějí kolem domu.

Nový návrh zachovává původní funkci horské chaty: restaurace s celoročním provozem. Součástí je i ubytování pro personál. Novým prvkem je vyhlídka, která je situována do úrovně hřebene stavby.

Původní nosná konstrukce je z dřevěných šroubovaných rámů, které plánujeme zachovat a renovovat.

Nové konstrukce stěn a příček budou dřevěné s dřevěným – překližkovým obkladem. Venkovní plášť navrhujeme z šedomodrého předzvětralého TiZn plechu. Okenní rámy budou dřevo-hliníkové, šedé. Konstrukce schodiště na vyhlídku, jakož i konstrukce vyhlídky, bude ocelová, žárově zinkovaná.