Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Rekonstrukce Starého nádraží

Klient: Náruč z.s.
Program: komerční stavba
Status: rekonstrukce
Stupeň: projekt
Užitná plocha: 426m2
Data: Návrh 2013

Ačkoliv se pozemek nachází v těsné blízkosti železniční trati, je zároveň součástí širšího centra obce Řevnice. Díky poloze má lokalita velký potenciál pro doplnění městských funkcí a služeb. Snahou investora bylo otevřít místo občanům i návštěvníkům Řevnic pro občerstvení, odpočinek, pořádání kulturních a jiných veřejných akcí. Návrh proto od počátku počítal nejen s rekonstrukcí domu, ale i s úpravami okolí, včetně výstavby zahradního altánu s občerstvením a WC. Původní tvarově jednoduchý dům se sedlovou střechou z počátků 20. století je bez výrazných detailů a má fasády členěny okenními otvory, horizontálně probíhajícími římsami a vertikálními pilastry. Složitá adaptace dispozice domu byla dána jeho dřívějším odlišným využitím. Zadáním investora bylo renovovat objekt pro zaměstnání handicapovaných spoluobčanů. V přízemí s malou domácí výrobnou gastro a prodejnou produktů. V patře s výtvarnými dílnami a sociálními službami. Podkroví jako společenský prostor, galerie, vzdělávací centrum apod. Návrh zrušil vnitřní schodiště a nově navrhl samostatné pohodlné schodiště s výtahem vně objektu.Opadávající omítka je otlučena a odhalené zdivo sjednotil barevný nátěr. Poničené lemování oken nahradily rámy z ocelových profilů, které se propsaly i do prosklených nárožních výkladců prodejny. Ocelová konstrukce s prosklením se projevila i na schodišťové přístavbě s výtahem. Dům dostal nové detaily, avšak původní duch železniční industriální architektury zůstal zachován.