Přeskočit na obsah

Renovace rodinného domu

Klient: soukromý
Program: rodinný dům
Status: renovace
Stupeň: realizace
Užitná plocha: 180m2
Data: Návrh 2016, Realizace 2017

Tento dům náš klient získal s pomocí renomované realitní kanceláře SVOBODA & WILLIAMS s.r.o. a nastěhoval se již před několika lety. Kolonie řadových rodinných domků, kterou v letech 1968 – 1973 vybudovala skupina architektů a inženýrů z ČVUT pro sebe je velmi zajímavá a ukrytá v zeleni. Projekt nás zaujal již od začátku netradičním řešením a kvalitou bydlení na svou dobu nezvyklou. Přestože v roce 1996 dům zdařile rekonstruoval předchozí majitel, po čase užívání po nás klient požadoval celkovou renovaci. Především chtěl zesvětlit interiér, který se mu zdál příliš tmavý. Věděli jsme, že není třeba pouštět se do zásadních úprav, spíše šlo o to, využít a doplnit stávající kvalitu. Odstranili jsme starou tmavě hnědou dlažbu a nahradili ji světlou velkoformátovou dlažbou a podlahovým topením. Původní tmavě hnědý odstín jsme nechali jen na okenních rámech. Všechny ostatní konstrukce, především interiérové dveře, jsme vyměnili za nové, bíle lakované. Nové interiérové vybavení jsme navrhli také bílé lakované, doplněné detailem olejované dubové dýhy. Klient měl některé původní oblíbené bytové doplňky, které si chtěl ponechat. Tím, že jsme jimi doplnili interiér, celku prospělo. Aby celková barevnost nebyla příliš fádní, zachovali jsme dřevěné podlahy z průmyslové mozaiky a v interiéru část stěn z lícových cihel. Jimi nenásilně vstupuje exteriér a propojuje zahradu s domem. Vnější vzhled jsme nechali jen opravit a očistit. Inovovaný je tak pouze hlavní vstup, který nově chrání před deštěm skleněná stříška s nerezovou konstrukcí na popnutí zelení.

foto©robert žákovič

Jídelní kout a obývací pokoj
Vstup
Barové sezení před kuchyní
Krytá terasa s otevřeným krbem
Obývací pokoj
Nová stěna v obývacím pokoji
Pohled do kuchyně
Barový pult
Kuchyně
Pracovna
Nová koupelna hostů
Patro ložnic
Patro obytné
Řez