Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Rodinný dům

Klient: soukromý
Program: rodinný dům
Status: novostavba
Stupeň: realizace
Užitná plocha: 178m2
Data: Návrh 2006, Realizace 2010

Řešený rodinný dům se nachází ve čtvrti Soběšice na severním okraji města Brna. Dům je situován na ose nově vybudované ulice Výzkumní. Svojí hmotou uzavírá průhled touto ulicí. Struktura okolní zástavby rodinných domu je solitérní a nemá již tradiční venkovský ráz. Proto jsme použili výraz a tvarosloví charakteristické pro soudobou svěží městskou architekturu s nádechem konstruktivismu.

Rodinný dům je navržen jako dvoupodlažní. Hmota domu je složena ze tří podlouhlých hranolů, které jsou na sebe navzájem seskládány. V přízemí vznikají, směrem do ulice, dvě otevřená parkovací stání. Ve středu kompozice je centrální hmota, která vytváří hlavní páteřní komunikaci v domě. V patře vedle obytné části domu vzniká terasa, která je přes schodiště spojena se zahradou. Objekt je vsazen do mírně svažitého terénu.

Z dispozičního hlediska je dům rozdělen do tří dispozičních bloků. V přízemí se nachází pracovní část se dvěma ateliery. V patře je umístěna společenská zóna domu. Formou otevřené dispozice jsou zde navrženy obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. V severní části domu (II. etapa stavby) se nachází přízemní část obsahující klidovou zónu s třemi pokoji a koupelnou. Pomyslnou komunikační páteří domu je chodba, která prochází středem dispozice. V přízemí vybíhá z hmoty domu do míst otevřeného garážového stání. Na jejich obou koncích jsou umístěna dvě schodiště.

Přízemí domu je navrženo z betonových nosných dílců. Nosná konstrukce patra je z ocelového skeletu Obvodový plášť je navržen z PUR panelů. Vnější vrstva je z čirého polykarbonátu. Vnitřní interiérové stěny jsou převážně z laminátových desek. Podlahy jsou navrženy z marmolea.

foto©ludmila fóblová