Přeskočit na obsah

Soutěž na Novou radnici Prahy 7

Klient: městská část, Praha 7
Program: radnice
Status: rekonstrukce
Stupeň: soutež
Užitná plocha: 5566m2
Data: Návrh 2016

Zadáním architektonické soutěže bylo navržení nové venkovní tváře a přetvoření vnitřního prostoru stávající budovy pro účely nové radnice Prahy 7. Řešený dům se nachází v typickém holešovickém bloku s rozdílnou výšku zástavby. Stávající budova radnice převyšuje v uliční frontě sousední domy. Ačkoliv je část hmoty v horní části domu na severovýchodním nároží odebrána, dům působí těžce. Kladné je naopak uskočení a převýšení vstupního nároží, kterým dům navazuje na nižší dvoupodlažní dům.

Myslíme, že radnice má být výrazným objektem městské části Prahy 7. Náš návrh proto využívá výšku objektu, úpravou horních pater se snažíme odlehčit jeho těžkopádnost. Část hmoty ze směru do ulice z části doplňujeme a z části do dvora naopak odebíráme. Výsledkem je tak pravidelná hlavní hmota domu prořezaná pásovými okny a výrazným parterem vstupu, s vysokým řádem pilířů. Na hlavní hmotě jsou umístěny tři pravidelné kubusy z původní hmoty domu, které vytvářejí dle nás požadovanou radniční věž. Koncept radniční věže doplňuje i moderní podoba hodin. Průhledný plášť věže radnice tvoří skleněné panely s LED diodami, které zobrazují čas a datum digitální formou. Panely jsou i na pásu fasády nad vstupem do úřadu, kde se zobrazují aktuální informační sdělení. Fasády hlavní hmoty jsou z předsazeného zavěšeného pláště z kopilitů, na slunných fasádách doplněných o stínění z předsazených fotovoltaických panelů.

Do centra dispozice jsme umístili komunikační jádro s toaletami. Po obvodu půdorysu jsou plochy kanceláří. Mezi plochami kanceláří a komunikačním jádrem je klientský prostor. Na jeho hraně jsou umístěny místa pro setkání úředníků s klienty, které navíc rozbíjejí monotónní plochy kancelářských stěn.