Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Soutěž na obnovu Kulturního domu

Klient: město Vodňany
Program: kulturní dům
Status: revitalizace
Stupeň: soutěž
Užitná plocha: 2470m2
Data: Návrh 2012

Řešené území se nachází na jižním okraji městského centra Vodňan. Stávající objekt městského kulturního střediska již nevyhovuje současným požadavkům.

Hlavní kompoziční dominantou nového domu zůstává původní hranol převýšeného sálu, který obíhá stoupající hmota, z části původní a s novou funkcí a nově doplněná hmota s požadovanou náplní.

Společenské foyer se vstupy do hlavních kulturních prostor knihovny, malého a velkého sálu se otevírá na sever do zeleně parku směrem k historickému jádru města. Nová vstupní fasáda bude výkladní skříní do života kulturního domu a prolomením bude vtahovat návštěvníky do společenského foyer. Jednotlivé funkční celky kulturního centra jsou provozně oddělitelné a na sobě nezávislé.

Z jižní strany se vstupuje do prostor zázemí velkého kulturního sálu a do patra, kde jsou umístěny prostory pro kulturní spolky města se zázemím. Na jihozápadním nároží je krytý vstup do dětského centra, kavárny s dětským koutkem a dětské části knihovny. Vedlejší prostory spolků, mateřského centra jsou situovány na jižní straně objektu s návazností na nový park s dětským hřištěm a prostorem k odpočinku v zeleni.

Na východní straně je kulturní dům obklopen parkovou zelení. V jižní části doplněnou o dopravní obslužnost a místo pro „zelené“ řešení příležitostné klidové dopravy při větších kulturních akcích.