Přeskočit na obsah

Soutěž na rekonstrukci Kabeláčova mlýna

Klient: obec Slatiňany
Program: Společenské a kulturní centrum
Status: rekonstrukce, novostavba
Stupeň: soutěž
Užitná plocha: 1040m2
Data: Návrh 2017

Místo Kabeláčova mlýna ve Slatiňanech se nachází na břehu řeky Chrudimky pod místním zámkem. Stavba mlýna ukončuje zástavbu na nábřeží pod zámkem a tvoří předěl mezi domy a bývalým náhonem v lesoparku zámku. Blízkost zámku a možnost příjemné procházky v okolí, dobrá dostupnost autem, to vše dělá toto místo velmi atraktivní a vhodné k pořádání různých společenských a kulturních akcí. Terén za mlýnem západním směrem k zámku prudce stoupá, rozdíl mezi úrovněmi terénu je jedno celé podlaží. V návrhu očišťujeme původní objekt, jeho nejstarší starší část - mlýnici. Snažíme se vrátit ji původní podobu se sedlovou střechou, doplněnou přizvednutím krovu o moderní prosklený prvek podkroví. Tuto právem dominantní historickou hmotu doplňujeme o dva přízemní pavilony modelované tvarem pozemku a náhonem. Vzniká tak kompozice hlavní vícepodlažní historické hmoty sevřené z východní a západní strany novými jednopodlažními pavilony. Mezi pavilony je od severu nástupní prostor ke společenským částem. Znovu otevřené a vyčištěné koryto náhonu je osvěžujícím prvkem, stejně jako zelený pás atria mezi terénním rozdílem západního pavilonu a opěrnou stěnou cesty k zámku.

Pohled ke vstupu
Pohled od zámku
Pohled od řeky
Pohled do sálů