Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Soutěž na Revitalizaci podchodu

Klient: město Zlín
Program: podchod
Status: revitalizace
Stupeň: soutěž
Užitná plocha: 1700m2
Data: Návrh 2011

Předmětem soutěže bylo řešení podzemní i nadzemní části podchodu mezi náměstím Práce a tržnicí, spolu se vstupem do prostoru bývalé brány továrního areálu. Všechny části jsme se snažili funkčně propojit, vzájemně sjednotit a odlehčit v architektonickém výrazu i použitých materiálech. Hlavním prvkem byl rastr propisující sedo severního vstupního portálu podchodu, přecházející v konstrukci podhledu. Dále se rastr uplatňoval u nadzemních objektů v lamelách zastřešení au parteru v nádobách na městskou zeleň. Nadzemní objekt podchodu jsme se rozhodli ponechat, neboť na jih do zeleně orientované straně vidíme potenciál pro městskou kavárnu s terasou a venkovním posezením. V podchodu jsme ponechali stávající komerční prostory, avšak s novým materiálovým a designovým řešením. Stěžejními prvky byly již zmíněný lamelový rastr podhledu s osvětlením a elektronická multifunkční reklamní plocha naproti prodejnám. Součást návrhu bylo i nové materiálové řešení povrchů podlah, stěn a výkladců. Samozřejmostí bylo navýšení městské zeleně, stejně jako nové schodiště a výtahy při severním vstupu do podchodu. Město Zlín je svou Baťovskou výstavbou charakteristické. Vyznačuje se racionalitou, funkčností a střídmou estetikou, při zachování velmi vysoké kvality architektury. Toho jsme se snažili docílit i naším návrhem revitalizace.