Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Usedlost v Jižních Čechách

Klient: soukromý
Program: rekreace
Status: rekonstrukce a novostavba
Stupeň: realizace
Užitná plocha: 349m2
Data: Návrh 2017, Realizace 2018

Usedlost se nachází v malebné přírodě CHKO Třeboňsko v Jižních Čechách. Ansámbl staveb leží v rovinaté krajině s rybníky nedaleko řeky Lužnice. 

Soubor budov tvoří původní chalupa, k ní přiléhající stodola a několik dřevěných hospodářských staveb. 

Rekonstrukce se týkala pouze dvou budov. Stavební úpravy usedlosti měly dvě etapy, které dohromady trvaly několik let. 

Naší snahou bylo neměnit původní architektonický ráz usedlosti. Soudobé architektonické prvky jsme používali jen v nezbytných případech. 

Jako první došlo k přebudování staré stodoly na obytnou chalupu. Rekonstruovaná budova měla sloužit jako místo setkávání širšího okruhu lidí, členů rodiny a přátel. Tomu byla přizpůsobena i dispozice domu. Přízemí bylo pojato jako společenská zóna s dvěma velkými obytnými prostory. Patro mělo sloužit jako klidová zóna s ložnicemi. 

Původní hmota stodoly byla zachována i s původními lizénami. Byla doplněna o lehkou dřevěnou jednopodlažní konstrukci, která tvoří vstupní závětří a zároveň zastřešení terasy. Na sedlovou střechu domu jsme instalovali dva menší pultové vikýře. Ve vstupní fasádě přibyly dvě výrazné prosklené plochy, které zajišťují prosvětlení obytných místností. Výraznou změnou prošlo vnitřní uspořádání domu - vstup byl nově přesunut do prostřed dispozice. V přízemí jsou umístěny dvě hlavní obytné místnosti. První slouží jako kuchyně, jídelna a televizní obývací pokoj, součástí je schodiště vedoucí do patra. Nalezneme zde i zázemí s koupelnou a saunou. V patře se nachází šest ložnic s dvěma koupelnami. 

Součástí rekonstrukce byl i projekt interiéru, který jsme se snažili navrhnout tak, aby byl soudobý, a zároveň inspirovaný tradičními jihočeskými prvky. 

V druhé etapě byla odstraněna jedna z dřevěných hospodářských staveb, která již překročila svou stavebně-technickou životnost. Na jejím místě jsme navrhli novou dřevostavbu, která svojí hmotou připomíná původní dřevěný domek. Snažili jsme se, aby nová budova co nejvíce těžila z charakteru původní stavby. Vnitřní povrchy jsou ponechány v přírodním odstínu smrkového dřeva, vnější plášť je napuštěn tmavým olejem. V části směřující do areálu usedlosti je umístěna letní kuchyně s jídelnou – prostor, který bude za teplotně příznivých dnů využíván jako zajímavý společenský prostor. V zadní části pak budova slouží jako sklad dřeva a kolárna.