Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Vila

Klient: soukromý
Program: vila
Status: novostavba
Stupeň: studie
Užitná plocha: 352m2
Data: Návrh 2011

Navrhovaná vila se nachází v severní části Zlína, zvané Valachův žleb. Ačkoliv je svažitost terénu poněkud komplikovaná, vše nahrazuje celodenní proslunění, výhled a dosah lesa. Investor požadoval dvojgenerační dům, sloužící mladé rodiny a prarodičům. Měl generace spojovat, umožňovat přímé soužití, na druhou stranu zachovat dostatek soukromí oběma stranám. Z požadavků klienta, terénní konfigurace a orientace pozemku, vznikla základní myšlenka modelace domu, dva překrývající se betonové hranoly vsazené do svahu s jižním prosklením k výhledům a slunci. Na terénu jsou obě částí propojeny dřevěnou terasou navazující na venkovní bazén zapuštěný do svahu. Vnitřně jsou domy propojeny společným suterénem s relaxační zónou, technickým zázemím, sklady a na terénu hostovským pokojem. Nad proskleným přízemím mladé rodiny je levitující patro, přesahující nad střechu přízemní seniorské části. Vzhledem ke klesajícímu terénu tak logicky hmota domu klesá se svažujícím se terénem. V návaznosti na terasu jsou v obou domech hlavní obytné prostory. Bydlení prarodičů je navrženo na jedné úrovni, včetně ložnice s koupelnou a WC. Ložnice mladé rodiny, s dětskými pokoji a pracovnou s galerií do jídelny jsou navrženy v patře.