Přeskočit na obsah
Používáním webu vyjadřujete souhlas s využíváním cookies.

Bytový dům Ardea

Klient: soukromý
Program: bytový dům
Status: novostavba
Stupeň: projekt
Užitná plocha: 2250m2
Data: Návrh 2020

Studie řeší polyfunkční městský dům umístěny na severní straně hlavní třídy města Zlína. V současnosti je parcela zastavěna objektem bývalé podnikové prodejny Jednota. Přes obslužnou komunikaci po hraně severní strany je přístup k funkční trafostanici, která limituje využití pozemku v severovýchodním nárožím požadavkem na min. odstup 2m. Parcela je na nároží dvou komunikací a vyjma sousedícího objektu na východní straně bude dům dá se říct samostatně stojící. V jižní části pozemku je volná zelená plocha a vzrostlá zeleň, oddělující parcelu od chodníku, cyklostezky a vozovky o čtyřech pruzích. Parcela je na hraně městské třídy, kde očekáváme postupné budování vyšší, až pěti podlažní zástavby. Navrhujeme tedy dům o pěti nadzemních patrech s komerčním volně přístupným parterem otevřeným do zelené plochy před domem. Nevýhodu orientace největší části fasády k jihu /zatížení teplem ze slunce a hlukem dopravy/ se snažíme eliminovat deskovými terasami s přesahy. Individuální zeleň teras slouží také jako clona proti hluku a horku. Na hraně teras uvažujeme o posuvných prosklených dílcích a zastínění. Uskočená prosklená fasáda je prolamovaná s vloženými plnými dílci na dveře. Velké formáty prosklení umožňují výhled na Zlín a umocňují propojení mezi interiérem a exteriérem. Ve dvou podzemních podlažích jsou umístěny technologie, sklady, ale především garáže a sklepní kóje bytů. Díky vhodně klesajícímu pozemku jsou vjezdy pro oba suterény z terénu samostatně. V přízemí, které je na severní straně dobře v parteru přístupné i z přiléhajícího terénu, se nachází velká komerční plocha a vstup do bytové části domu. Dům se skrze terasu v přízemí a prosklené výkladce propojí s parterem a nabídne veřejnosti obchody a služby. Typické patro se sedmi byty přístupnými z centrální má výtah a schodištěm. Většina jednotek má terasu rozšiřující byt o exteriérové pobytové plochy.

vizualizace©janoušek & havlíček